19 graden is warm genoegDe Kantonrechter Maastricht deed op 20 juni 2018 (WR 2018/127) een uitspraak over verlaging van de temperatuur in een huur-appartement. Het ging om een complex met een collectieve verwarming. De huurder zat vast aan maximum temperaturen. Overdag had de verhuurder het maximum ingesteld op 22 graden. En 's nachts was dat maximaal 19 graden.


De kantonrechter vindt dit acceptabel en zegt: “De doorsnee huurder maakt gedurende de nacht niet op een zodanige wijze gebruik van het gehuurde dat de verlaagde stand als een probleem zal worden ervaren. Verwarming tot 19 graden gedurende de nacht is objectief gezien van een aanvaardbaar niveau c.q. comfortabel te achten en levert geen verminderd huurgenot op”.


Niet alle huurrecht deskundigen zijn het met deze rechter eens. Zo valt op dat de rechter de Warmtewet zonder toelichting buiten beschouwing laat. In de Warmtewet staan geen weliswaar geen specifieke temperaturen genoemd, maar wel staat daar de plicht tot "betrouwbare levering van warmte tegen redelijke voorwaarden". Ook acht de kantonrechter zich niet gebonden aan het beleid van de Huurcommissie. Dat beleid (het 'gebrekenboek') past de huurcommissie toe als de huurder huurverlaging vraagt vanwege een gebrek. In dat beleid staat een minimum van 20 graden (woonkamer) en 22 graden (badkamer).

>> download volledige uitspraak (WR 2018/127)

Niks missen?

Volg mij dan op LinkedIn. 

Ik plaats daar één of twee keer per maand een kort bericht over een actueel onderwerp.

© 2020 copyright Anky Kloosterman 

website met plezier gemaakt door