Bijen houden op je balkon? 

Het gaat niet goed met de bijen en dat is een groot probleem. Dat moet ook Astrid hebben gedacht. Ze huurt een flatwoning op de tweede verdieping in Amsterdam en heeft een bijenkast op haar balkon. Onderbuurman Jos heeft er last van. Als zijn dochtertje wordt gestoken, belt hij de verhuurder, een grote woningcorporatie. Die belooft actie. Dat is het begin van deze juridische procedure. 

Deze zaak (de namen heb ik verzonnen) kwam kort geleden bij de Kantonrechter Amsterdam. De rechter deed een uitspraak in het kort geding dat was gestart door de verhuurder. De verhuurder wilde de bijenkast weg hebben en verwees naar de Algemene Huurvoorwaarden. Daar staat dat de huurder geen overlast aan omwonenden zal veroorzaken en dat de verhuurder beperkingen kan stellen aan het houden van huisdieren.

De bijenkast mag blijven van de rechter  

Dit is een kort geding, een spoedprocedure. De verhuurder wil snel een uitspraak en start daarom zo’n kort geding. De rechter zoekt de zaak dan niet tot op de bodem uit, maar geeft een voorlopig oordeel. De rechter geeft de huurder gelijk. Hij noemt de volgende punten.

  • Er is geen bewijs dat de klachten van de onderbuurman kloppen. Jos zegt dat hij allergisch is en dat zijn dochtertje gestoken is, maar er is geen verklaring van een arts die dat bevestigt.

  • Het is vervelend dat Jos regelmatig dode bijen van zijn balkon moet wegvegen, maar dit is niet erg genoeg om de bijen te verbieden.

  • Astrid heeft vijftien verklaringen van omwonenden die juist verklaren géén last te hebben van de bijen, of er zelfs blij mee zijn.

De verhuurder vindt een bijenkast op een stadsbalkon sowieso een slecht plan. Astrid denkt daar anders over. Zij heeft de zaak goed voorbereid en laat verklaringen van imkers en bijendeskundigen zien. Daarin staat dat zo’n bijenkast in de stad geen probleem hoeft te zijn. De rechter besluit daarom dat de bijenkast voor nu, in deze spoedprocedure, mag blijven.

En nu?

Astrid kan voorlopig dus gewoon blijven genieten van haar balkon en de bijen. En de verhuurder zal nu gaan nadenken of hij een bodemprocedure (gewone procedure) wil starten.

Uitspraak van de Kantonrechter Amsterdam 23-09-2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:4676 (rechtspraak.nl) >>.

Nieuws

Negen honden is teveel

Al 26 jaar huren ze de woning. En hebben ze honden. Negen honden in een galerijflat. Het is een grote flat (116 m2) en de honden zijn klein. Nou ja, 8 kleine hondjes en 1 rottweiler. Jaren ging het goed, maar sinds januari 2020 klagen vijf buren over blaffende honden, en poep op de galerij. Het escaleert tussen de buren. De wijkagent komt eraan te pas. En buurtbemiddeling. De honden wegdoen? Dat is onbespreekbaar voor de huurders.

Uiteindelijk moet de rechter er aan te pas komen. Resultaat: de huurders moeten vertrekken. De verhuurder mag ontruimen.

 

Dit zegt de rechter:

  • De aanwezigheid van negen honden in een (ruime) galerijwoning is “een uitdaging”.

  • De huurders doen hun best om de honden stil te houden, maar zij kunnen niet voorkomen dat ze aanslaan. En dan kan het verschil tussen één hond of negen honden die blaffen erg groot zijn.

  • Het is aannemelijk dat er overlast is, gelet op het ongewoon grote aantal honden.

  • Een vlekkeloos verleden verandert hier niets aan. De recente klachten maken duidelijk dat de honden hun behoefte doen op de galerij. Het is zelfs gefotografeerd. Dat is funest voor de leefbaarheid. En de rottweiler heeft tweemaal een bewoner aangevallen en daarbij verwondingen veroorzaakt.

Rechtbank Overijssel 17-07-2020, ECLI:NL:RBOVE:2020:2458 >>

Ik sla je op je bek


Kan een huurder ontruimd worden wegens verbale agressie en bedreiging? Ja, zegt het Gerechtshof Den Haag in een recente uitspraak. Medewerkers van de verhuurder moeten zich veilig kunnen voelen. Dat het hier een probleemwijk betreft, rechtvaardigt het gedrag van de huurder niet. Hij moet vertrekken.

 

Sinds 2004 huurt hij -ik noem hem even Pieter- een woning van woningcorporatie Woonbron in Rotterdam. In 2008 is er een klacht van een medewerker van Woonbron over zijn agressieve gedrag. In 2011 weer. In 2012 en in 2014 zijn er twee klachten van buren over schelden, stalken en bang maken met de hond. In 2016 zegt Pieter tegen een medewerker die door de wijk loopt: “ik sla je op je bek”. Een ‘ordegesprek’ dat daarop volgt, levert niets op. Want twee weken later is er al weer een akkefietje. Een buurman doet namelijk aangifte wegens bedreiging.  Is dit agressieve gedrag reden voor ontruiming? Ja, zegt deze rechter. Maar let op: dit soort zaken struikelen vaak door onvoldoende bewijs. Er moeten dus genoeg getuigenverklaringen en ander bewijs, zoals aangiftes, zijn.

 

Uitspraak van het Gerechtshof Den Haag 14 januari 2020, ECLI:NL:GHDHA:2020:27 >>.

Bedrijf aan huis. Mag dat?

"Het was een meidenavondje", zei de huurster, toen twee medewerkers van de verhuurder om 9 uur ’s avonds aanbelden en ontdekten dat de huurwoning een soort kapsalon was. Met dames onder droogkappen, haarverf uitspoelen in de badkamer en een wachtruimte in de gang. Er stonden wel wat meubels, een tafel, bank en bed, maar persoonlijke spullen waren er niet. 

De rechter gelooft de verklaringen van de verhuurder. Ze zijn “specifiek en concreet”.  Bovendien had de verhuurder al vaker gemerkt dat de huurster en haar kinderen er feitelijk niet meer woonden.

De verklaring van de huurster - “een meidenavond” – vindt de rechter niet geloofwaardig. Huurster kan aan de rechter niet goed uitleggen waarom er geen persoonlijke spullen en spullen van kinderen in de woning zijn . En waarom er wel kaptafels, droogkappen  en andere kappersspullen staan.

In de huurovereenkomst en in de wet (art. 7:214 BW) staat dat een woning ‘conform de bestemming’ moet worden gebruikt. Als woning dus. En niet als kapsalon.

Daarom veroordeelt de rechter de huurster om de woning binnen veertien dagen te ontruimen.

Uitspraak van de Kantonrechter Amsterdam  in kort geding

11 juni 2019 

Niks missen?

Volg mij dan op LinkedIn. 

Ik plaats daar één of twee keer per maand een kort bericht over een actueel onderwerp.

beeldmerk anky kloosterman

© 2020 copyright Anky Kloosterman 

webdesign Frisse Start Zwolle